Zasady tworzenia ustawy zasadniczej - tryb przygotowania i uchwalenia Konstytucji RP z dnia 2 kwietnia 1997 r.: [Principles of creating the basic law - the procedure for preparing and adopting the Constitution of the Republic of Poland of April 2, 1997] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Sposoby tworzenia ustawy zasadniczej ewoluowały na przestrzeni historii. Ustawą z 1992 r. ustanowiono stabilne zasady uchwalenia Konstytucji III Rzeczpospolitej, które stwarzały demokratyczny, przejrzysty, aprioryczny tryb, które podlegał kontroli parlamentu. Autor artykułu przedstawia historyczne zasady tworzenia ustawy zasadniczej, od konstytucji Księstwa Warszawskiego nadanej przez Napoleona po konstytucje II Rzeczypospolitej. Ponadto autor charakteryzuje poszczególne przepisy ustawy z 1992 r., opisuje pracę Komisji Konstytucyjnej oraz przebieg całego procesu uchwalenia ustawy zasadniczej czego elementem końcowym było referendum i uchwalenie Konstytucji RP z dnia 2 kwietnia 1997 r.