Prawo ochrony środowiska w systemie prawa polskiego: [Environmental protection law in the Polish legal system] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Koniec lat sześćdziesiątych i początek lat siedemdziesiątych XX wieku uważa się za początek prawa ochrony środowiska w Polsce i w pozostałych krajach europejskich. Autor artykułu opisuje rozwój prawa ochrony środowiska w latach 1970-2001. Przedstawia poglądy dotyczące regulacji ochrony środowiska w kontekście stanowienia samodzielnej gałęzi prawa oraz charakteryzuje rolę Konstytucji w integracji prawa ochrony środowiska.