Standardy europejskie dotyczące pracowników administracji publicznej: [European standards for public administration employees] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Instytucja standardów europejskich, formułujących wspólne zasady oraz kształtujących kierunek i sposób myślenia prawniczego jest instrumentem niezbędnym do harmonizacji prawa poszczególnych państw członkowskich. Wpływ regulacji międzynarodowych na zagadnienia kształtujące status prawny pracowników administracji publicznej z racji na specyfikę obszaru był kwestią dyskusyjną. Autorka artykułu przeprowadza analizę podstawowych dla europejskich porządków prawnych aktów prawa międzynarodowego, orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości WE, Konwencji Europejskiej, Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych. Ponadto autorka charakteryzuje wysiłki podejmowane w skali europejskiej, których celem jest ustalenie wspólnych zasad, które regulowałyby status służb cywilnych we Wspólnocie.