Dyskryminacja na tle wyznaniowym w praktyce Rzecznika Praw Obywatelskich: [Discrimination on religious grounds in the practice of the Ombudsman] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2001)
Dyskryminacja sensu stricto i nietolerancja innych wyznań w Polsce to problemy, z którymi mierzy się Rzecznik Praw Obywatelskich. Autor artykułu przedstawia akty dyskryminacji wyznaniowej, z którymi zetknął się RPO w swej dotychczasowej praktyce (lata 1988-2000). Rozróżnia pojęcia dyskryminacji sensu stricto i nietolerancji, przedstawia konkretne przykłady dyskryminacji w sferze religijnej oraz stosunki pomiędzy Państwem Polskim a Kościołem Katolickim i innymi wyznaniami w Polsce.