Pojęcie międzynarodowego standardu prawnego - refleksje na tle międzynarodowego prawa dotyczącego rodziny: [Notion of the international legal standard. Reflections based on international law concerning family] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2012)
Pojęcie standardu prawnego czy standardu międzynarodowego nie jest w doktrynie zdefiniowane w sposób jasny i jednoznaczny Termin standardpojawia się w tytułach wielu publikacji, a także w tekstach prawniczych dotyczących zarówno prawa krajowego, jak i prawa międzynarodowego, między innymi, międzynarodowego prawa praw człowieka i prawa europejskiego. Zazwyczaj brak w dokumentach i opracowaniach dokładnego określenia sensu tego wieloznacznego terminu. Bywa on utożsamiany zarówno z normą prawną wyznaczającą pewien poziom ochrony, jak i z przepisem. Co więcej, potocznie określane są w ten sposób całe akty normatywne, szczególnie te międzynarodowe.Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie kilku refleksji dotyczących tego pojęcia, jakie pojawiły się podczas prac nad analizą i wykładnią prawa międzynarodowego dotyczącego osobowych relacji pomiędzy rodzicami i dziećmi. Uwagi poniższe należy poprzedzić zastrzeżeniem, że odnoszą się one głównie do aktów prawnych dotyczących praw człowieka. Nie uwzględniają one siłą rzeczy niektórych cech, które mogą jawić się jako typowe w innych gałęziach prawa międzynarodowego i jako takie, nie pretendują do roli uniwersalnej definicji międzynarodowego standardu prawnego. Być może jednak, przyczynią się do prowadzenia badań związanych z tym zagadnieniem także z perspektywy innych gałęzi prawa międzynarodowego. What does the notion of “the international legal standard” really mean? The issue is not addressed in the Polish doctrine, neither in the international law. Moreover, the terms ”a standard” and “to standardize” have several different linguistic meanings in the Polish language. This text contains thoughts on at least some of elements of this term based on examples from international human rights law concerning family. The analysis, step by step lead to the reconstruction of a definition which describes “the international legal standard” as a directive (a directives-statement) containing a legal norm or other normative-statement like a recommendation, a proposal, a suggestion of certain resolutions (sometimes set of legal norms and recommendations), included or interpreted from the biding and nonbiding legal acts of international law; which: - sets up a typical model of protection of a somebody’s right; - was accepted as a minimal at the international level by competent organs; - is addressed at the first place to a state that is obliged to create status of respect for a given model of protection by all participants of legal relations under a jurisdiction of this state, including individuals.