Alkohol w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej: [Alcohol in the European Court of Justice case law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2011)
Alkohol, obecny w Europie od tysięcy lat, ma współcześnie ogromny wpływ na jej gospodarkę i obywateli. Kraje Unii Europejskiej wytwarzają 25% światowej produkcji alkoholu, w tym ponad połowę światowej produkcji wina. Alkohol jest społecznie, kulturowo i ekonomicznie związany z codziennym życiem Europejczyków, którzy znajdują zatrudnienie przy produkcji, sprzedaży oraz reklamie wyrobów alkoholowych. Dla wielu krajów i regionów Unii Europejskiej produkcja określonych rodzajów napojów alkoholowych jest częścią narodowej bądź lokalnej tożsamości. Wino jest wytwarzane w ponad 150 regionach Unii Europejskiej (w tym w 75 regionach Francji, 21 Włoch i 17 Hiszpanii), a same Niemcy odpowiedzialne są za 7.5% światowej produkcji piwa. Spożycie alkoho-lu w Europie jest w dużej mierze społecznie i kulturowo ugruntowane w życiu codziennym, stanowiąc element zwyczajów żywieniowych bądź towarzyskich. Nie może zatem dziwić fakt, że alkohol, który z racji swojej specyfiki jest ważnym elementem kultury państw członkowskich, pełni również ważną rolę w ewolucji swobody przepływu towarów w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości w Luksemburgu.Niniejszy artykuł ma na celu wskazanie, jak ogromny wpływ wywierają orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej związane z wyrobami alkoholowymi nie tylko na kształt prawa Unii Europejskiej, ale również na codzienne życie Europejczyków. Sprawy dotyczące m.in.: braci Dassonville, likieru Cassis de Dijon, handlu za pośrednictwem Internetu, legalności skandynawskich monopoli państwowych można bez wahania określić mianem kamieni milowych w procesie europejskiej integracji. Alcohol has been present in Europe for thousands of years now. Today the production and consumption of alcohol has a great impact on the economies of the member states of the European Union, it is socially, culturally and economically related to the everyday life of Europeans, and 25% of its global production comes from the EU countries. For some EU countries production of certain types of alcohol is a very important part of their national or local identity. For example, wine is produced in 150 regions of the European Union and Germany alone produces 7,5% of world’s beer production. Alcohol has always played a very important role in the evolution of the theory of free movement of goods in the ‘everyday’ life of the Court of Justice of the European Union. The Dassonville case inspired the Court of Justice in Luxembourg to define the theory of measure having equivalent effect to a quantitative restriction. Cassis de Dijon case has not only helped to improve the Dassonville formula but also initiated, on the basis of mutual recognition principle, the new attitude towards harmonization in the European Union. In the area of taxes, the alcohol-based case law also played a significant role. The famous case of comparison between beer and wine in the United Kingdom not only forced the Court to interpret article 110 of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU), but also showed to the member states that they need to be very cautious in constructing their tax systems. This study proves that the alcohol-based case law improved and accelerated the process of constructing the EU’s internal market.