Obiektywizacja odpowiedzialności kontraktowej w perspektywie europejskiego prawa umów: [The objectification of contractual liability in the perspective of European contract law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2010)
Zagadnienie obiektywizacji odpowiedzialności kontraktowej znajduje się w nurcie rozważań nad nowoczesnymi tendencjami rozwoju prawa cywilnego, w szczególności w perspektywie trwających przygotowań do gruntownej reformy Kodeksu cywilnego. Analiza wspomnianych tendencji wydaje się być konieczna dla określenia, w jakim zakresie dotychczasowe regulacje miałyby zostać poddane rewizji i w jakim kierunku powinien ewoluować istniejący model odpowiedzialności kontraktowej. Dotyczy to w szczególności samego ujęcia niewykonania zobowiązania, systemu środków prawnych na wypadek niewykonania zobowiązania i ewentualnego oparcia go na jednolitej koncepcji niewykonania zobowiązania.Reforma prawa cywilnego nie odbędzie się też bez refleksji nad fundamentami cywilistyki – myślę tu o podstawach odpowiedzialności kontraktowej. Wymaga rozwagi, na ile i czy w ogóle uzasadnione jest utrzymywanie naczelnego znaczenia winy jako zasady odpowiedzialności kontraktowej w szczególności odszkodowawczej. Czy zastosowanie niektórych środków prawnych w ramach projektowanego system środków prawnych na wypadek niewykonania zobowiązania można w całości uniezależnić od winy, czy też w przypadku środków szczególnie dolegliwych dla dłużnika, jak choćby obowiązek zapłaty odszkodowania, pełne odejście od przesłanki winy nie może zostać zaakceptowane.