Status producenta rolnego w świetle prawnej regulacji ochrony gruntów rolnych: [Status of the agricultural producer in the light of the legal regulation of agricultural land protection] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Celem niniejszych rozważań jest próba ustalenia, czy aktualna regulacja prawna przyjęta w dziedzinie ochrony gruntów rolnych może być uznana za skuteczną dla ochrony majątkowych i produkcyjnych interesów producenta rolnego, prowadzącego produkcję rolną w ramach indywidualnego gospodarstwa rolnego.Poszukując odpowiedzi na to pytanie, uzasadnione wydaje się podjęcie analizy rozwiązań prawnych, które dotyczą m.in.: a) określenia przedmiotu ochrony, b) stopnia administracyjnego oddziaływania na producenta rolnego w sferze korzystania przez niego z gruntu rolnego i c) gwarancji dla ochrony produkcji rolnej prowadzonej w strefach ochronnych.Jeśli chodzi o konsekwencje, jakie dla ochrony interesów producentów rolnych wiążą się z określeniem przedmiotu ochrony, należy na wstępie odnotować, iż zakres przedmiotowy ochrony ulegał poszerzaniu. Ze stwierdzeniem tego oczywistego faktu wiąże się równocześnie ocena stopnia zabezpieczenia interesów majątkowych i produkcyjnych producenta rolnego. Zrozumiałe jest więc np., że w przypadku uchwały RM z 12 lipca 1966 r. okoliczność odniesienia w niej prawnego reżimu ochrony tylko do użytków rolnych, a pominięcie innych niż użytki rolne gruntów rolnych nie mogła skutecznie oddziaływać w kierunku zabezpieczenia tychże interesów. Jednostka produkcyjna, jaką jest gospodarstwo rolne, opiera się przecież nie tylko na użytkach rolnych. Jeśli chodzi o indywidualne gospodarstwo rolne, podkreślono to już w normatywnym określeniu samego pojęcia gospodarstwa rolnego. Brak rygorów ochronnych w odniesieniu do gruntów nie będących użytkami rolnymi zmniejszał pewność gospodarowania w obrębie gospodarstwa rolnego.