Podstawowe rozwiązania w zakresie obrotu gruntami rolnymi w ustawodawstwie krajów Europy Zachodniej: [Basic solutions for agricultural land circulation in the legislation of Western European countries] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Poprawa struktury agrarnej w Europie Zachodniej nie jest jedynie sprawą wewnętrzną poszczególnych krajów. Mimo zasadniczo prawidłowej struktury agrarnej na większości obszarów Europy Zachodniej dalsze jej doskonalenie stało się od wielu lat jednym z istotnych elementów polityki rolnej EWG ". Do najważniejszych aktów prawnych realizujących tę politykę wypada zaliczyć cały zestaw dyrektyw Rady EWG z 1972 r., a przede wszystkim podstawowe w tej mierze rozporządzenie Rady EWG nr 797/85 w sprawie polepszenia struktury agrarnej, zmienione ostatnio rozporządzeniem nr 3808/89 z 12 grudnia 1989 r. oraz rozporządzeniem nr 2328/91 z 15 lipca 1991 r. Przewidziane tam środki oddziaływania na strukturę agrarną krajów członkowskich są bardzo różnorodne i nie wszystkie pozostają w związku z tematyką niniejszego opracowania. Stąd nasze uwagi ograniczymy tylko do tych rozwiązań zawartych w wymienionych wyżej aktach, które łączą się z omawianą tu problematyką. Otóż w aktach tych sformułowane są wyraźnie 2 istotne postulaty pod adresem ustawodawstw krajów członkowskich w sprawie oddziaływania na strukturę agrarną: 1) postulat kontroli kwalifikacji zawodowych rolników, a w szczególności osób nowo obejmujących gospodarstwa rolne; 2) postulat koncentracji gruntów w ramach mniejszej liczby większych gospodarstw przy równoczesnym zapobieganiu, tam gdzie takie niebezpieczeństwo występuje, rozdrobnieniu istniejących już jednostek produkcyjnych.