Kształtowanie się form odpowiedzialności pracodawcy z tytułu szkód spowodowanych wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową: [Shaping forms of employer’s liability for damages caused by an accident at work or occupational disease] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Przeprowadzona analiza różnych modeli odpowiedzialności pracodawcy z tytułu szkód spowodowanych wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową wykazuje, minio pewnych odrębności, daleko idącą zbieżność większości współcześnie obowiązujących regulacji prawnych. Należy zwrócić uwagę, że mimo pojawiających się trendów likwidacji ubezpieczenia od wypadków przy pracy i chorób zawodowych zachowuje ono nadal naczelną pozycję wśród systemów reparacji szkód wypadkowych.Współcześnie brak też podstaw do stwierdzenia zmierzchu odpowiedzialności w zakresie zabezpieczenia szkód wypadkowych. Odpowiedzialność deliktowa odgrywa nadal istotną rolę w ostatecznym podziale kosztów wypadków przy pracy. Tradycyjnie utrzymuje się pogląd o konieczności zwolnienia instytucji ubezpieczeniowej od ponoszenia ciężarów zawinionych przez sprawców deliktów w celu odstraszenia (prewencja szczególna i ogólna) oraz odciążenia funduszy ubezpieczeniowych. Osiągnięcie tego celu jest możliwe na drodze deliktowego wynagrodzenia szkody, jeżeli nie przeciwko pracodawcy i jego współpracownikom, to przynajmniej przeciwko wszystkim innym (osoby trzecie).