Gwarancje praworządności. Konieczne i optymalne w demokratycznym państwie prawnym: [Guarantees of the rule of law. Necessary and optimal in a democratic state ruled by law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Autor wskazuje następujące konieczne procedury gwarancyjne wynikające z zasady demokratycznego państwa prawnego:• organy prewencyjnej kontroli konstytucyjności ustaw;• incydentalna kontrola legalności norm podustawowych;• instytucja rewizji w postępowaniu sądowym karnym i cywilnym i sądy kasacyjne II instancji;• organy ścigające z urzędu sprawców przestępstw;• rewizja nadzwyczajna na korzyść obywatela;• odwołanie administracyjne;• sądownictwo administracyjne;• adwokatura;• notariat.Poszukując optymalnego zakresu gwarancji praworządności w ramach demokratycznego państwa prawnego, wskazuje na zasadność uwzględnienia także:• sądownictwa konstytucyjnego w postaci kontroli abstrakcyjnej i konkretnej, obejmujące tak kontrolę ustaw, jak i aktów podstawowych;• skargi konstytucyjnej obywateli do sądów konstytucyjnych;• instytucję ombudsmana, kontrolującego z urzędu działalność administracji, tak typu władczego, jak i usługowego, wyposażonego w możliwość kierowania wystąpień;• organy typu Rady Legislacyjnej, działające przy rządzie;• prawo organów samorządu zawodowego i terytorialnego kontrolowania działalności administracji rządowej i postulowania określonych kroków, w tym i zmian postępowania.