Opieka nad małoletnim w aspekcie prawnoporównawczym: [Guardianship of a minor in a comparative legal aspect] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Ze względu na rozmiary pracy nie było możliwe przedstawienie w niej wszystkich zagadnień wiążących się z normami regulującymi opiekę w badanych ustawodawstwach; często były to bardzo szczegółowe problemy. Mimo to na podstawie powyższych rozważań można sformułować kilka ogólnych wniosków. Ewolucja tych ustawodawstw przebiegała mianowicie wszędzie w podobnym kierunku, mimo że różne były, przynajmniej do 1989 r., założenia aksjologiczne poszczególnych ustawodawstw. Wydaje się, że ta „konwergencja" będzie postępować dalej, gdyż podobne są problemy, jakie stoją przed prawem opiekuńczym we wszystkich państwach. Najważniejszym z nich jest ulepszenie metod sprawowania pieczy nad osobą małoletniego, przy czym zwiększenie zakresu obowiązków opiekuna winno być przeprowadzone tak, by uniknąć powiększenia już istniejących trudności ze znalezieniem kandydatów odpowiednich do pełnienia tej funkcji. Nie jest to łatwe zadanie, tym bardziej że rozwiązania wymagają też i inne problemy, np. zagadnienie opieki sprawowanej przez placówki opiekuńczo-wychowawcze, kwestia właściwego określenia miejsca małoletniego w jego środowisku (krewni), zwłaszcza jeśli środowisko to wywierało przed ustanowieniem opieki negatywny wpływ wychowawczy na dziecko itd.