Sądowe ustalenie ojcostwa w prawie rodzinnym wybranych państw europejskich: [Judicial determination of paternity in the family law of selected European countries] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1991)
Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie uregulowań dotyczących ustalenia ojcostwa w niektórych wybranych krajach europejskich. Analiza taka pozwoli ukazać podobieństwa i różnice zachodzące pomiędzy poszczególnymi systemami prawnymi w regulacji prawnej tych zagadnień w świetle nowych, otwierających się możliwości dowodowych w procesach dotyczących ustalenia pochodzenia dziecka. Dobór poszczególnych systemów prawnych nie jest przypadkowy. Uwzględnione zostały ustawodawstwa będące reprezentatywnymi dla regulacji prawnych instytucji sądowego ustalenia ojcostwa. Większość z przedstawionych tutaj rozwiązań jest wynikiem prac legislacyjnych prowadzonych w ostatnich latach, jak np. ustawodawstwo belgijskie. Obraz ten pozwoli uchwycić ostatnie trendy panujące w Europie.