Ochrona praw więźniów w Massachusetts: [Protection of prisoners' rights in Massachusetts] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1993)
Artykuł odpowiada na pytanie: jak prawa więźnia są chronione w praktyce instytucji wykonujących karę pozbawienia wolności i organizacji pozarządowych działających w Massachusetts? Autor kładzie szczególny nacisk na aktywność organizacji pozarządowych, które jako cel dawania stawiają sobie pomoc prawną dla osób izolowanych.Koncentracja uwagi na tych właśnie problemach jest następstwem przekonania, że na etapie tworzenia się w Polsce infrastruktury organizacji pozarządowych typu non-profit ważne jest gromadzenie doświadczeń innych krajów w tym zakresie.W pierwszej części artykułu przedstawiono w zarysie teorię praw więźniów i historię ich ochrony w Stanach Zjednoczonych. W drugiej poddano analizie środki prawne, jakie w tym kraju służą skazanym. W trzeciej części natomiast omówiono funkcjonowanie ochrony praw więźniów w ramach systemu penitencjarnego stanu Massachusetts. The article answers the question: how are prisoner rights protected in the practice of correctional institutions and NGOs operating in Massachusetts? The author places particular emphasis on the activity of non-governmental organisations, which place legal help for isolated people as their purpose.The focus on attention on these very problems follows the conviction that, at the stage of infrastructure of non-profit NGOs creation in Poland, it is important to gather experiences of other countries in this field.The first part of this article outlines the theory of prisoners' rights and the history of their protection in the United States. The second part analyses the legal remedies available to convicts in this country. The third section, on the other hand, discusses how the protection of prisoners' rights functions within the state correctional system of Massachusetts.