Ochrona wolności obywatelskich w działalności rzecznika praw obywatelskich: [Protection of civil liberties in the activities of the Civil Rights Ombudsman] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1992)
Przedmiotem rozważań jest przedstawienie aktywności rzeczniczka Praw Obywatelskich na rzecz wolności osobistych, politycznych, ekonomicznych, a także gwarancji zrzeszania się, podejmowanych na dwóch kierunkach: inicjowania zmian w obowiązującym prawie oraz wytykania organom administracyjnym i orzekającym naruszeń obowiązującego prawa. The subject of this discussion is to present the activities of the Ombudsman aimed at personal, political, economic freedoms and liberties, as well as guarantees of association, undertaken along two lines: initiation of changes to the existing law and pointing out violations of existing law to the administrative and adjudicatory bodies.