Konstytucyjne podstawy ochrony wolności i praw człowieka w Polsce: [Constitutional foundations for the protection of freedom and human rights in Poland] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Podstawowe wolności i prawa jednostki w państwie zbudowane są na podstawie trzech filarach, pierwszy wynika z hierarchii norm regulujących status prawny jednostki, drugi z zasady powszechnego i bezpośredniego obowiązywania norm, trzeci to przewidziane w Konstytucji i innych aktach prawnych środki ochrony wolności i praw. Autor artykułu charakteryzuje miejsce podstawowych wolności i praw jednostki w systemie źródeł prawa, przedstawia zasadę bezpośredniego stosowania Konstytucji i ratyfikowanych umów międzynarodowych, które stanowią gwarancję realizacji podstawowych wolności i praw jednostki. Ponadto autor wymienia i opisuje dostępne środki ochrony wolności i praw.