Pojęcie równości kobiet i mężczyzn w pracy - odesłanie do teorii równości: [The concept of equality of women and men at work - a reference to the equality theory] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1993)
Występujące wprawie międzynarodowym, regionalnym i wybranych państw wysokorozwiniętych pojęcie „równość” kobiet i mężczyzn w pracy ma określone znaczenie, którego ustalenie wymagało odwołania się do teorii równości. „Równość” kobiet i mężczyzn w pracy to, co do zasady, równość numeryczna, gwarantująca jednakowość praw zarówno tych, które wynikają z ustawy, jak i tych, których źródłem jest czynność prawna pracodawcy. Jest to „równość” względna, opisowa, nawiązująca do indywidualizmu. W niewielkim stopniu odwołuje się ona do zróżnicowanego traktowania. Nie jest jej zasadniczym celem bezpośrednie przekształcenie rzeczywistości.Jedni autorzy uważają, że wspomniany brak precyzji i jednoznaczności ogranicza znaczenie pojęcia „równości”, a nawet czyni je bezużytecznym. Zdaniem innych, przeciwnie, pojęcie „równość” powinno pozostać niedookreślone, gdyż w takiej formie w większym stopniu odpowiada wielości sytuacji kobiet. Należałoby się przy tym opowiedzieć nie za jednym sposobem rozumienia równości lecz za różnymi, co oznacza zgodę na to, że równość jest czymś innym w jednej sytuacji i czymś innym w innej. Niezależnie od tego, które z przedstawionych stanowisk przekonuje bardziej, równość” pozostaje co najmniej dogodnym hasłem do zamanifestowania kwestii pracujących kobiet. The term of “equality” of women and men at work present in the international, regional law and the law of selected, highly developed countries has a defined meaning, the determination of which required a reference to the equality theory. “Equality” of men and women at work is, in principle, numerical equality, guaranteeing the equality of rights both arising from the statutory act and those arising from a legal action of the employer. It is a relative, descriptive “equality”, referring to individualism. It makes little reference to differential treatment. Its primary purpose is not to transform reality.Some authors believe that the aforementioned lack of precision and unambiguity limits the meaning of the concept of “equality” and even renders it useless. According to others, on the contrary, the concept of “equality” should remain undefined, as in this form it is better corresponding to the many situations of women. One would have to opt here not for one way of understanding equality but for different ways of understanding, which means the acceptance that equality is something different in one situation and something different in another situation. Regardless of which of the presented positions is more convincing, “equality” remains at least a convenient slogan to manifest the issue of working women.