Ochrona prawnoautorska publikacji naukowych - aspekt międzynarodowy: [Copyright protection of scientific publications - the international perspective] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Wystarczy, że tylko jeden z niezbędnych elementów utworu będzie miał twórczy charakter, by możliwe było uznanie go za podlegający ochronie prawa autorskiego. Do takich wyróżniających elementów zalicza się np. dobór argumentów w przeprowadzanym w publikacji wnioskowaniu lub też plan konstrukcyjny danego dzieła.Utwór naukowy jest niematerialnym dobrem prawnym, gdyż istnieje niezależnie od przedmiotu materialnego, na którym został utrwalony i za pośrednictwem którego można się z nim zapoznać.Przedmiotem ochrony są nie tylko utwory naukowe w swej ostatecznej postaci, lecz także istniejące w postaci nieukończonej, takie jak plany, rysunki, projekty itp.Za współtwórców dzieła można uważać tylko takie osoby, które wniosły twórczy wkład w jego powstanie. Natomiast osoby, które organizowały pracę twórcy, finansowały projekt lub których współpraca miała charakter pomocniczy, nie mogą zostać uznane za współtwórców utworu. Niemniej jednak mogą na ich rzecz zostać przeniesione autorskie prawa majątkowe (np. prawo zwielokrotniania pracy oraz wprowadzania jej do obrotu). It is sufficient that the nature of only one of the necessary components of a work be creative for the work to be considered as subject to protection by copyrights. Such distinguishing components include the choice of arguments in the inference carried out in a publication or the structural plan of the work in question.A scientific work is an intangible legal interest, as it exists independently of the tangible object on which it is recorded and through which it can be explored.The subject of protection is not only scientific works in their final form, but also those existing in an unfinished form, such as plans, drawings, designs, etc.Only those persons who made a creative contribution to the creation of the work can be considered as its co-authors. In contrast, those who organized the work of the creator or financed the project, or whose cooperation was of an auxiliary nature may not be considered as co-authors of the work. Nonetheless, author’s economic rights (e.g., the right to reproduce the work and market it) may be transferred to them.