Regulacja sektorów infrastrukturalnych jako nowy rodzaj funkcji państwa wobec gospodarki: [Regulation of the infrastructural sectors as a new type of a state’s function in relation to the economy] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Dla efektywnego (tzn. na akceptowalnych ekonomicznie warunkach) świadczenia usług powszechnych przez dane przedsiębiorstwo może być bowiem niezbędne zagwarantowanie mu prawnego monopolu, jako że korzystanie z takiego monopolu zawsze daje przedsiębiorstwu możliwość osiągania wyższych dochodów (przeznaczanych następnie na sfinansowanie usług powszechnych). Można powiedzieć, że w ten sposób dyrektywy liberalizacyjne (dyrektywa pocztowa, gazowa i elektroenergetyczna) konkretyzują w odniesieniu do wskazanych sektorów zakres zastosowania art. 86 Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską.Znaczenie art. 16 TWE polega na tym, że podnosi on usługi w ogólnym interesie gospodarczym do rangi wspólnych wartości Unii, czyniąc równocześnie Unię odpowiedzialną za promowanie i urzeczywistnianie tychże wartości.Usług w ogólnym interesie gospodarczym nie można już dłużej rozpatrywać jedynie w perspektywie reguł konkurencji, o których mowa w art. 16 TWE, oraz funkcjonowania wspólnego rynku. Należy je bowiem widzieć w znacznie szerszym kontekście sytuacyjnym, jako kluczowy element europejskiego modelu społeczeństwa oraz czynnik istotnie wpływający na rozwój społeczny i gospodarczy Unii, a także na poziom życia obywateli. Zasadniczą ideą (celem) usług w ogólnym interesie gospodarczym jest zaspokajanie uprawnionych potrzeb i oczekiwań konsumentów, którzy są zainteresowani świadczeniami o wysokiej jakości i po przystępnej cenie. The efficient (i.e., on economically acceptable terms) provision of universal services by a specific company may require guaranteeing it a legal monopoly, since the exercise of such a monopoly always gives the company the opportunity to earn higher revenues (which are then used to finance universal services). It can be said that in this way the liberalization directives (postal, gas, and electricity directives) concretize the scope of application of Article 86 of the Treaty establishing the European Community (TEC) for the indicated sectors.The significance of Article 16 of the TEC is that it elevates services of general economic interest to the status of common values of the Union, while making the Union responsible for promoting and fulfilling those values.Services of general economic interest can no longer be considered solely from the standpoint of the competition rules set forth in Article 16 of the TEC and the functioning of the common market. They should be seen in a much broader situational context, as a key element of the European model of society and a factor that has a significant impact on the social and economic development of the Union, as well as on the standard of living of its citizens. The fundamental idea behind (purpose of) services of general economic interest is to meet the legitimate needs and expectations of consumers who are interested in high-quality and affordable services.