U źródeł koncepcji demokratycznego państwa prawnego: [At the source of the concept of a democratic state ruled by law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Koncepcja państwa prawnego powstała w XIX wieku na skutek dokonujących się przemian i uwzględnienia praw jednostki. Kolejną przyczyną była potrzeba uregulowania stosunków między jednostką a państwem. Autor artykułu przedstawia czynniki determinującej powstanie idei państwa prawnego. Ponadto opisuje realizację koncepcji państwa prawnego w praktyce ustrojowej państw, przywołując między innymi regulacje prawne zawarte w konstytucjach wybranych państw europejskich w II połowie XX wieku.