Dwustronne traktaty polityczne Rzeczypospolitej Polskiej z państwami zachodnimi: 1989-2004. Studium polityczno-prawne: [Bilateral political treaties of the Republic of Poland with Western countries: 1989-2004. Political and legal study] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Autorka artykułu przedstawia praktykę zawierania przez Rzeczpospolitą w czasie trwania i po transformacji ustrojowej, traktatów politycznych m. in. o dobrym sąsiedztwie, przyjaźni i współpracy. Polska zawierała traktaty z partnerami z trzech grup: z państwami zachodnimi, Europy środkowej i południowej oraz państwami powstałymi po rozpadzie ZSRR. Autorka artykułu opisuje treść poszczególnych traktatów, w szczególności traktatu RP-RFN a także obszernie przedstawia konsekwencje polityczne ww. aktów prawnych.