Rynek nieruchomości rolnych na gruncie prawodawstwa Polski i Niemiec na tle postanowień ustawy z 2016 r: [Agricultural real estate market on the basis of Polish and German law under the provisions of the Act of 2016] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2020)
Uchwalona kilka lat temu ustawa o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw2 zrewolucjonizowała rynek obrotu nieruchomościami rolnymi. Nieruchomości rolne ze względu na swój charakter powinny być obiektem szczególnej ochrony prawnej. W badaniach podjęto próbę dokonania analizy skuteczności środków ochrony prawnej gruntów rolnych, wprowadzonych powołaną wyżej ustawą. Celem udzielenia odpowiedzi na pytanie dotyczące zasadności przyjętych przez polskiego ustawodawcę rozwiązań, rozważania poprowadzone zostały w drodze analizy prawnoporównawczej. Zbadano odnośne regulacje obowiązujące w tym zakresie na gruncie niemieckiego porządku prawnego, jako charakteryzującego się dojrzałością i skutecznością. The act on suspending of the sale of the property of the Agricultural Property Stock of the Treasury, adopted a few years ago, revolutionized the agricultural real estate market. Due to its special nature and socio-economic importance, agrarian real estate should be the subject of special protection. The research attempts to analyse the effectiveness of the legal remedies introduced by the aforementioned Act. To answer the question of the legitimacy and purposefulness of the solutions adopted by the Polish legislator, a comparative legal analysis was carried out. As a reference provisions in force in this respect under Germanlaw, were adopted as being characterized by maturity and efficiency