Ograniczenia w handlu produktami rolnymi w aspekcie ochrony zdrowia: [Restrictions on trade in agricultural products in terms of health protection] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2004)
Autorka artykułu omawia regulacje prawne w ramach Wspólnoty Europejskiej dotyczącej integracji gospodarczej, w szczególności zasady swobodnego przepływu towarów, z której wynika obowiązek usunięcia w handlu produktami rolnymi barier ilościowych i środków o skutku równoważnym takich jak m. in. wszelkie zakazy eksportowe, importowe i tranzytowe. Autorka artykułu przedstawia reguły ogólne dot. handlu produktami rolnymi przytaczając orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości UE. Ograniczenia ilościowe w imporcie i eksporcie na podstawie zasad ogólnych mogą wystąpić jeżeli są uzasadnione m. in. względami ochrony zdrowia i życia. W pracy opisany jest rozwój ustawodawstwa dotyczącego ochrony zdrowia oraz przewidywane przez prawo wspólnotowe przeprowadzanie inspekcji towarów. Autorka przedstawia również stosowanie środków krajowych w ramach art. 30 TWE jak i stosowanie opłat w kontroli zdrowotnej produktów rolnych.