(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2025)
Europejski Trybunał Praw Człowieka zazwyczaj rozpatruje roszczenia dotyczące uciążliwości, takie jak te dotyczące hałasu lub zanieczyszczenia, na podstawie artykułu 8 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, który chroni między innymi prawo do posiadania własnego domu. Z drugiej strony, roszczenia takie są generalnie wyłączone z zakresu ochrony własności na mocy artykułu 1 Protokołu nr 1. Niniejszy artykuł kwestionuje to podejście, argumentując, że wynika ono z wąskiej interpretacji własności i pozostawia luki w ochronie. Te dwa przepisy mogą się wzajemnie uzupełniać i zapewniać bardziej kompleksową ochronę interesów, które na nią zasługują. Artykuł kończy się propozycją dwuwymiarowego podejścia, w którym uciążliwości są analizowane w kontekście obu przepisów.