(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2025)
Koncepcja własności zbiorowej w prawie włoskim uległa znaczącym zmianom, odzwierciedlając szersze przemiany społeczno-polityczne i prawne. Od marginalizacji w ramach indywidualistycznego paradygmatu własności prywatnej – przyjętego przez kodyfikację po zjednoczeniu – po współczesny renesans jako model zrównoważonej własności, własność zbiorowa stanowi prężną instytucję, która budzi nowe zainteresowanie w obliczu współczesnych wyzwań środowiskowych. Niniejszy artykuł analizuje historyczną trajektorię własności zbiorowej, jej prawne uznanie oraz potencjalną rolę w promowaniu nowego paradygmatu własności, zgodnego ze zrównoważonym rozwojem i solidarnością. Ostatnie zmiany legislacyjne i debaty naukowe wskazują na rosnące zainteresowanie własnością zbiorową jako sposobem na pogodzenie praw własności z imperatywami ekologicznymi, pozycjonując ją jako realną alternatywę dla klasycznej, liberalnej koncepcji własności prywatnej.