(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2025)
Niniejszy artykuł analizuje praktykę squattingu w nieruchomościach mieszkalnych w Hiszpanii, która wynika z braku polityki publicznej i prowadzi do różnego rodzaju problemów, zarówno dla właścicieli domów, jak i wspólnot mieszkaniowych. Podejście do tego problemu na poziomie legislacyjnym, sądowym i społecznym jest zróżnicowane i często rozbieżne w zależności od tego, czy środki mają na celu ochronę interesów właścicieli domów, czy też squattersów. Z tego powodu prawo do własności prywatnej i środki zaradcze dostępne dla właścicieli domów z jednej strony, a implikacje prawa do mieszkania z drugiej strony, są krótko analizowane w oparciu o stosowne orzecznictwo, przepisy i literaturę prawniczą w tym zakresie. W artykule stwierdzono, że władze publiczne delegowały swój obowiązek zapewnienia mieszkań w przystępnej cenie właścicielom domów.