(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2014)
Ustawodawca na ogół dopuszcza ingerencję w sferę wolności osobistej świadka w toku postępowania karnego. Z pewnością istotnym wyznacznikiem kontekstu tego zagadnienia jest fakt ograniczania dobra o podstawowym znaczeniu w systemie swobód obywatelskich. Celem niniejszego opracowania nie jest szczegółowa analiza takich sytuacji pod kątem normujących je przepisów, mająca doprowadzić do skonstruowania optymalnego schematu stosowania odpowiednich uregulowań procesu karnego. Wydaje się, że warto spojrzeć na zagadnienie poszanowania wolności osobistej świadka z innej perspektywy. Interesujące wydaje się bowiem zwrócenie uwagi na różnorodne uwarunkowania kształtujące model respektowania wolności osobistej tego podmiotu. Są to zarówno czynniki prawne, jak i pozaprawne, które przesądzają nie tylko o kształcie rozwiązań normatywnych, lecz ponadto nie mogą pozostać bez wpływu na proces podejmowania indywidualnych decyzji przez organy postępowania karnego. Co ważne, rozważanie egzystencji prawnej i społecznej takich uwarunkowań musi też przeplatać się z próbą zdefiniowania – w różnych aspektach – samej wolności, skoro ta akurat kwestia stanowi tutaj czynnik o pierwszorzędnym znaczeniu, rzutujący na wyznaczenie potencjalnego, karnoprocesowego zasięgu respektowania wolności osobistej świadka. The article is devoted to the issue of protection of the witness’s personal liberty in the context of conditionings, that influence the shape and the scope of its protection in criminal proceedings. The author takes into consideration procedural status of witness and fact that personal liberty, as the fundamental human right of the contemporary man, should not be the subject of unjustified and excessive infringement, to solve this complex problem. The article concerns both social and legal conditionings that determine the way of defining the personal liberty concept and the scope of observance personal liberty in criminal proceedings. A part of the article focuses on the presentation of conditionings that arise from constitutional and conventional standard and from characteristics, goal and structure of criminal proceedings. The author also verifies standards mentioned above in the context of legal regulations related to the infringements of personal liberty such as detention and enforced appearance and arrest. As a result, author notes practical shortcomings of the regulations in question and outlines also recommended solutions.