(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
W artykule omówiono ogólną wizję dotyczącą poszanowania kwestii konstytucyjno-prawnych zrównoważonego rozwoju w czasie wojny na Ukrainie. Badania przyczyniają się do rozwoju studiów nad problematyką legislacyjną poprzez stosowanie norm prawnych, ustaw i orzecznictwa sądów. Zapisany w Preambule Konstytucji Ukrainy państwowy kurs strategiczny na rzecz pełnego członkostwa Ukrainy w Unii Europejskiej i NATO przewiduje pozytywny rozwój sytuacji w zakresie zbliżania ukraińskiego ustawodawstwa do przepisów UE. W artykule wykazano, że korzyści ze współpracy na rzecz zrównoważonego rozwoju mogą nastąpić jedynie w przypadku podjęcia przez władze centralne i regionalne działań na rzecz ochrony środowiska na Ukrainie, przy czym działania przedstawiono w trzech wymiarach: bezpieczeństwo ekologiczne oraz działania zapobiegające zanieczyszczeniu środowiska w czasie wojny; współpraca prywatno-publiczna w stanie wojennym; przywództwo społeczne i kontakty z mediami.