(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Artykuł analizuje projekt unijnej dyrektywy dotyczącej obowiązkowej staranności korporacyjnej w zakresie zrównoważonego rozwoju oraz jej znaczenie dla Ukrainy jako kraju aspirującego do członkostwa w UE. W artykule eksploruję koncepcję zrównoważonego rozwoju korporacyjnego i jego relacje z odpowiedzialnością społeczną przedsiębiorstw, zobowiązaniami Ukrainy wynikającymi z Umowy Stowarzyszeniowej z UE w dziedzinie CSR oraz niezbyt udaną próbę wprowadzenia raportowania niefinansowego. Analiza przechodzi następnie do omówienia proponowanej dyrektywy, podkreślając jej odejście od dobrowolnych praktyk CSR na rzecz normatywnych standardów korporacyjnych. Wnikam w problematyczne aspekty tej propozycji, kategoryzując je na: a) ogólne wyzwania dotyczące każdego państwa wdrażającego dyrektywę oraz b) wyzwania specyficzne dla Ukrainy.