(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Ustawodawca poprzez wprowadzenie groźby zastosowania przez upoważnione organy środków przymusu skłania adresatów norm do oczekiwanego przez siebie postępowania. Na poszczególnych jednostkach spoczywa obowiązek podejmowania konkretnych działań lub powstrzymywania się od innych. Autor artykułu charakteryzuje pojęcia obowiązku, sankcji i przymusu w prawie administracyjnym. Opisuje ewolucje charakteru prawnego kar orzekanych przez organy administracji, przedstawia charakter prawny kar pieniężnych porównując go z karami penalnymi (karami kryminalnymi). Ponadto nakreśla strukturę prawną kar pieniężnych oraz charakteryzuje gwarancje prawne służące podmiotom, które są karą zagrożone.