(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Bikameralizm parlamentu Rzeczypospolitej Polskiej wymaga przeprowadzenia oddzielnych wyborów do każdej z izb. Zasada dwuizbowości pociąga za sobą konieczność rozróżnienia sposobu wyboru członków, ich liczbą i kompetencjami w celu uniknięcia zjawiska „zdublowania” jednej z izb. Autor artykułu przedstawia różne rozwiązania (od pełnej demokratyzacji po izbę wybieraną niedemokratycznie) sposobu wybierania drugiej izby parlamentu. Charakteryzuje parlament RP wskazując, że Senat zawsze stanowi nad- lub podreprezentację względem reprezentacji sejmowej, jednocześnie przypomina, że obie izby zachowują charakter ogólnopolityczny. Celem pracy jest optymalizacja formuły wyboru Senatorów RP oraz postulat daleko idących zmian w charakterze izby wyższej polskiego Parlamentu.