(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1986)
Artykuł ma za zadanie zwrócić uwagę na konstytucję jako na akt prawny, który winien odzwierciedlać i tworzyć zarazem zasady ustrojowe państw.a i który wraz z rozwojem warunków, w jakich obowiązuje, winien sam się rozwijać, uzupełniając luki, lecz nie podważając bez doniosłych i starannie rozważanych przyczyn swych założeń. Jeżeli bowiem to następuje, pewne znaczenie i ustrojowa wartość konstytucji stają pod znakiem zapytania. Przedmiotem artykułu przeto jest próba charakterystyki konstytucji z 1952 r. z tego punktu widzenia, w zakresie odnoszącym się do struktury aparatu państwowego i kompetencji jego organów na tle kolejnych nowel konstytucyjnych, jak również na tle przemilczeń konstytucji, jej luk i niedomówień. Znaczny upływ czasu od uchwalenia konstytucji uzasadnia - pomijając inne względy - próbę takiego spojrzenia na konstytucję. Spojrzenie takie dałoby się rozszerzyć i na inne zakresy konstytucyjnej regulacji, jak np. system przedstawicielski czy indywidualne i społeczne prawa i obowiązki obywatelskie. Wyniki rozumowanego zestawienia pierwotnej redakcji konstytucji z jej zmianami i regulacją pozakonstytucyjną stanowiły jedną z przesłanek ustalenia kierunku i charakteru rozwiązań przyszłej generalnej rewizji konstytucji na tle stopnia jej: ideologicznej (teoretycznej) konsekwencji i uwzględnienia potrzeb praktycznych, oryginalności i naśladownictwa, Względnej trwałości i zmienności, normatywności i programowości (deklaratywności).