(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2008)
Zachodzące w XX w. przemiany w statusie kobiet oraz sposobie postrzegania zagadnień wieku, płci i ciała oznaczały niebywały awans problematyki wyglądu zewnętrznego, atrakcyjności, bycia „zawsze młodym”, pojawienie się zaś urządzeń do utrwalania i przesyłu obrazów, dzięki którym także wizerunek człowieka można w sposób praktycznie dowolny wiernie odwzorowywać, utrwalać, przechowywać i zwielokrotniać, oznaczało prawdziwy boom na kosmetyki - produkty służące podkreśleniu, podtrzymaniu czy zmianie pewnych cech wyglądu ciała. Masowa dostępność kosmetyków - wcześniej stanowiących dobro luksusowe dostępne osobom z „wyższych sfer” - jest obecnie faktem. U podstaw ich obecności w życiu społecznym tkwi chęć muśnięcia powonienia, przywrócenia gładkości skóry czy przedłużenia rzęs, dla ulotnego i chwilowego - jakby nie było - zaprzeczenia prawdy o własnym ciele i oszukania innych lub dowiedzenia im ich własnej niedoskonałości. Błahość efektu i tym samym nadmierna zdawałoby się atencja, jaką darzone są kosmetyki w życiu społecznym, to jednak pozory, za którymi kryje się głębia idei takich jak: walka z czasem, przemijaniem, dążenie do perfekcji, poszukiwanie piękna, potrzeba bliskości, adoracji, akceptacji, zamiar zdobycia partnera. Chęć wcielenia tych idei w życie, przynajmniej na chwilę i przynajmniej dla pozoru, to siła napędowa popytu na kosmetyki, ich niegasnącej powszechnej popularności, której istota wyrażalna jest chyba jedynie w języku poezji czy eseju, The article is a thorough analysis af the notion of "cosmetic" in light of the Council Directive 76/768/EEC on cosmetics, the Polish Act of 2001 on cos metics, ECJ case law and European Commission guidance documents. It first sets the criteria for products classification and the general guidelines for delin eating borders between the products for regulatory purposes. Then the meaning of the word "cosmetic" is discussed, the nature of cosmetic as a substance (or mixture of substances) and the distincion between the cosmetic-as-substance and the cosmetic product. It is followed by discussion of distinctions between the cosmetic and the medicinal product (this including the issues of "cosmeceuticals" and "aromatherapy"), the cosmetic and the biocidal product, the cosmetic and food, the cosmetic and the toy, the cosmetic and washing products. Refernces are being made here also to the proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on cosmetic products of February 2008, which shall replace the Council Directive 76/768/EEC in nearby future.