(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2008)
Zagadnienie zgodności złotej akcji (golden share), czyli specjalnych uprawnień państwa w spółkach, w których posiada ono część akcji, z prawem wspólnotowym było przedmiotem licznych spraw rozstrzyganych przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości. Wszystkie te sprawy były rezultatem postępowań wszczynanych przez Komisję Europejską przeciwko poszczególnym państwom członkowskim w związku z naruszeniem postanowień Traktatu o utworzeniu Wspólnoty Europejskiej [dalej TWE], w szczególności art. 56 TWE gwarantującego swobodę przepływu kapitału. W kontekście orzecznictwa ETS jako złotą akcję należy określić wszelkie uregulowania prawne podlegające zastosowaniu w odniesieniu do poszczególnych spółek w celu zachowania wpływu władzy publicznej na strukturę udziałową spółki lub jej zarząd na poziomie wyższym od tego, który by wynikał z zastosowania normalnych zasad obowiązującego w danym państwie prawa spółek. Koncepcja złotej akcji narodziła się w latach osiemdziesiątych XX wieku wraz z falą prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych. Państwa dążyły z jednej strony do zdobycia środków finansowych z prywatyzacji oraz pozyskania inwestora prywatnego gwarantującego wzrost efektywności danego podmiotu, z drugiej zaś strony do zachowania kontroli nad przedsiębiorstwami uznawanymi za strategiczne. The paper deals with the issue of compatibility of "the Act on special rights of the Treasury and the execution of these rights in companies important for public security or public policy" with the freedom of capital movement in the context of ECJ case-law. The first part of the paper analyzes the notion of the freedom of capital movement as well as the notion of a golden share as a restriction of this freedom against the background of the ECJ case-law. The next part covers legal solutions adopted in the Polish act, namely its subjective scope, rights of the Minister of Treasury in companies, in which the golden share exists, the na ture of these rights and the institution of Treasury observers. The final part of the paper examines the compatibility of the "golden shares" model adopted by the Polish legislator with the ECJ case-law. In particular, authors seek to predict what would be the ECJ decision if the European Commission would bring an infringement case against Poland. This analysis includes the following issues: Polish act as a restriction on the freedom of capital movement, the possible justi fications of this restriction and the proportionality of the "golden shares" model adopted by Poland. As their final conclusion authors express the view that the Polish provisions on State Treasury "golden shares" in principle conform with ECJ’s guidelines, although some features of the Polish golden share system can be questioned.