(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2007)
Wśród bogatego piśmiennictwa, tak polskiego, jak i zagranicznego, dotyczącego Międzynarodowego Trybunału Karnego na próżno szukać szczegółowej analizy źródeł wyrokowania zawartych w artykule 21 statutu tegoż trybunału (zwanego Statutem Rzymskim). Autor niniejszego artykułu ma ambicję postawienia kilku istotnych pytań o prawnomiędzynarodowy status tych norm oraz przedstawienia natury zasad ogólnych prawa w różnych aktach prawa narodów. Art. 21 statutu Międzynarodowego Trybunału Karnego (zwanego dalej w niniejszej pracy MTK): „Prawo właściwe” wyszczególnia orzecznicze źródła Trybunału, na pierwszym miejscu sytuując normy statutowe oraz tzw. elementy zbrodni, reguły procesowe oraz dowodowe, dalej zaś odpowiednie traktaty oraz zasady i reguły prawa międzynarodowego, łącznie z uznanymi zasadami prawa konfliktów zbrojnych. W razie braku wśród wyżej wymienionych źródeł norm nadających się do zastosowania Trybunał stosuje ogólne zasady prawa wyinterpretowywane z praw krajowych różnych systemów prawnych świata, a we właściwych przypadkach - włącznie z prawem krajowym państw, które same wykonywałyby jurysdykcję w stosunku do danej zbrodni, o ile zasady te nie są niezgodne z niniejszym statutem, prawem międzynarodowym i uznanymi przez społeczność międzynarodową normami i standardami. Article 21 of Rome Statute of the International Criminal Court specifies two groups of fundamental sources of law which are applicable by the Court: (1) the same Statute, Elements of Crime and its Rules of procedure (2) applicable trcatics and the principlcs and rules of intcmational law including the established principles of intemational law of armed conflict. In the absence of applicable norms provided by former points 1-2 of Article 21, the Court shall apply generał principles of law derived by the Court from national laws of legał system of the world including, as appropriate, the national laws of States that would normally exercise jurisdiction over the crime, provided that those principles are not inconsistent with this Statute and with intemational law and intemationally recognized norms and standards. Considering problems with application of generał principles of law on the ground of Article 38 of Statute of the Intemational Court of Justice, striking is which meaning of generał principles of law shall be worked out by Intemational Criminal Court’s practice. Author of the present text have been trying to find similarities between generał principles of law derived from statutes of intemational courts and European Community Law. Have been trying to reveal possible effects of generał principles of law in the meaning of Article 21 of Romę Statutes of the Intemational Criminal Court on development of generał intemational law.