(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2006)
Przestępstwo oszustwa komputerowego zostało wyodrębnione jako typ przestępstwa dopiero w kodeksie karnym z 1997 r. Ustawowe znamiona tego przestępstwa opisane w art. 287 k.k. wyznaczają ramy tego artykułu. Jest to przestępstwo skierowane przeciwko prawom majątkowym, których potwierdzeniem jest odpowiedni zapis w systemie gromadzonym, przetwarzającym lub przesyłającym automatycznie dane lub zapis na komputerowym nośniku informacji. Czynności sprawcze wymienione w tym przepisie mają charakter wyliczenia taksatywnego i poza przypadkami opisanymi przez ustawę może to przestępstwo być popełnione w innych formach. Liczba tego typu przestępstw wykrywanych przez policję rośnie. The article is about basie detection principles used for work against Computer crimes, particularly crimes which used computers and credits cards. It shows also which changes in the legislation are necessary in the opinion of Polish Police.