(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2006)
Termin prawo antymonopolowe jest częścią obszerniejszego pojęcia prawnego - prawa konkurencji w szerokim znaczeniu. W Polsce jest to jeszcze słabo znana dziedzina prawa, dlatego też celowe wydaje się przybliżenie podstawowych terminów. Prawo konkurencji w szerokim znaczeniu obejmuje zarówno prawo antymonopolowe (zwane też prawem karteli), jak i prawo konkurencji w wąskim znaczeniu i reguluje sytuacje na rynkach, na których występują ograniczenia konkurencji. Prawo konkurencji w wąskim znaczeniu ma zapobiec podejmowaniu przeciw sobie nawzajem nielegalnych środków przez przedsiębiorców, będących konkurentami na relewantnych rynkach. Jego celem jest ochrona uczciwej konkurencji między samymi przedsiębiorcami. Prawo antymonopolowe natomiast obejmuje normy prawne, które służą walce z ograniczeniami konkurencji. Ta gałąź prawa zwana jest także prawem karteli (antitrust law, Kartellrecht), a jej nazwa wywodzi się z prawa amerykańskiego, w którym początkowo służyła zwalczaniu trustów, obecnie zaś odnosi się do karteli. Niemożliwością jest całkowite oddzielenie tych dwóch dziedzin prawa, jako że stale się one ze sobą przeplatają - szczególnie wówczas, gdy konkurujący ze sobą przedsiębiorcy podejmują niedozwolone działania mające na celu samodzielne ograniczenie konkurencji. Doskonałym przykładem jest sprzedaż towaru poniżej ceny jego produkcji - zmierza to nie tylko do upośledzenia konkurentów na relewantnym rynku (konkurencja w wąskim znaczeniu), ale także wypiera konkurencję samą w sobie, co sprawia, iż jest to działanie sprzeczne z normami prawa antymonopolowego. The first important federal American antitrust. The Sherman Act prohibits any trust, contract or conspiracy in restrain of domestic or foreign trade. The interpretation of this statuę has been govemed by the use of the “rule of reason”. The rule divides violations in to two categories: those that are illegal per se and those that are to be defined as illegal only if they are unreasonable. The second important antitrust. Law is Clayton Act, passed in 1914. It prohibits any forms of market discrimination which could be harmful to fair competition. Another important regulation is the Federal Trade Commission Act and some other acts that I briefly described in the article. As far as European antitrust law is concemed, there are few basie European regulations, whereas some areas are also regulated by the law of each of the member countries, so that both parties cooperate in antitrust. cases. The most important regulations in the European Law are article 81 et seq. of the European Community Treaty. Their goal is to provide a system ensuring that competition in the intemal market is not distorted (Art. 3(g) of the EC Treaty). Article 81 sets a generał rule prohibiting any agreements that could affect trade between member States. Article 82 prohibits any abuse of dominant market positions within the common market. One of the most important executive laws is the Council Regulation nr 1/2003, which implementats the rules created in the above mentioned articles. Many exemptions from the generał rule prohibiting distortion of the fair competition are known in the European Law. Some of them will be described in the article.