(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1994)
Czynnością obrotu dewizowego, która nadal podlega reglamentacji, jest przede wszystkim transfer wartości dewizowych za granicę i z zagranicy i to niezależnie od tego, czy jest on dokonywany przez osobę krajową czy zagraniczną. Reglamentacja dewizowa dotyczy przede wszystkim transferu wartości dewizowych za granicę. Transfer taki jest objęty zakazem dewizowym i dopuszczalny - w zasadzie - po uzyskaniu zezwolenia dewizowego. Reglamentacja dewizowa w odniesieniu do transferu wartości dewizowych jest jednak łagodzona w sposób niejako trójszczeblowy. Analiza sformułowań ustawy - przy zastosowaniu wykładni logicznej i systematycznej - dotyczących uprawnień osób krajowych realizujących zobowiązania wobec osób zagranicznych pozwala sądzić, iż w gruncie rzeczy zezwolenie dewizowe nie jest wymagane przy różnych formach transferu zagranicznych środków płatniczych za granicę. Jedynie ze względu na wymagania przewidziane w polskim prawie bankowym, zwłaszcza wynikające z funkcji nadzorczych i kontrolnych sprawowanych przez banki, za uzasadnione można by uznać ograniczenie wysokości wywożonych w ramach obrotu gospodarczego wartości dewizowych z pominięciem drogi bankowej. The foreign exchange transaction which is still regulated includes mainly the transfer of currencies abroad and from abroad, and regardless of whether the transfer is made by a domestic or a foreign person. Foreign exchange regulation primarily concerns the transfer of foreign exchange currencies abroad. Such a transfer is subject to a foreign exchange prohibition and permissible - in principle - with a foreign exchange authorisation. However, foreign exchange regulation related to the transfer of foreign exchange currencies, is mitigated on three levels, as it were. An analysis of the wordings of the Act - using logical and systematic interpretation - related to the rights of domestic persons executing their obligations towards foreign persons can lead to a conclusion that a foreign currency authorisation is generally not required for various forms of foreign currency transfers abroad. Only because of the requirements under Polish banking law, in particular those arising from the supervisory and control functions exercised by banks, could it be considered reasonable to limit the amount of foreign currencies exported in the course of economic trade while bypassing the banking route.