(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2017)
Obowiązujące reguły jurysdykcyjne i kolizyjne nie wykluczają wystąpienia sytuacji, w której inne prawo właściwe jest do rozwiązania małżeństwa, a inne do oceny roszczeń alimentacyjnych między byłymi małżonkami. Taki stan rzeczy może być uzasadniony normatywnie, lecz powoduje trudności praktyczne dla sądów orzekających w sprawach rodzinnych z elementem obcym. Może również prowadzić do niespójności konstrukcyjnych, jeżeli w określonym systemie prawnym regulacja alimentacyjna jest ściśle związana z zasadami rządzącymi rozwiązaniem małżeństwa. Szczególne komplikacje pojawiają się, jeżeli rozwód podlega prawu obcemu, które nie przewiduje orzekania o winie rozkładu pożycia, a roszczenia alimentacyjne prawu, które – tak jak polski art. 60 k.r.o. – od treści rozstrzygnięcia o winie uzależnia istnienie, zakres lub czas trwania obowiązku alimentacyjnego między byłymi małżonkami. W świetle takich regulacji powstaje pytanie o dopuszczalność i sposób ustalania winy rozkładu pożycia przez sąd rozpoznający roszczenie o świadczenia alimentacyjne. Wątpliwości z tym związane mogą rzutować na niepewność sytuacji prawnej stron postępowania. The applicable rules on jurisdiction and conflict of laws do not preclude situations in which the law of one country governs dissolution of the marriage, while the law of the other is applicable to the alimony claims between the former spouses. These kinds of rules cause difficulties for courts resolving family disputes, if in a particular legal system the regulation on maintenance between formers spouses is closely linked to the rules governing dissolution of marriage. Further complications occur when the law governing the divorce does not provide for ruling on the matrimonial fault and the maintenance claims are governed by the law, under which, like in the case of article 60 of the Polish Family and Guardianship Code, the existence, extent or duration of the maintenance obligations between former spouses are dependent on the ruling on the fault. The principal aim of the article is to analyse legal issues related to claiming alimony on the basis of article 60 of the Polish Family and Guardianship Code, when the foreign law governs dissolution of the marriage. Due to the complex character of these issues international rules on jurisdiction and conflict of laws, as well as domestic rules of material and procedural character shall be analysed.