(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2009)
Jurysdykcja krajowa w sprawach upadłościowych - pojmowana jako wyodrębniona ze względu na istnienie zagranicy kompetencja sądów danego państwa do rozpoznawania i rozstrzygania spraw upadłościowych oraz do dokonywania innych czynności w postępowaniu upadłościowym (ogół warunków, jakie w relacjach z zagranicą muszą być spełnione, aby konkretna sprawa upadłościowa mogła zostać rozpoznana i rozstrzygnięta przez sąd krajowy lub też by sąd ten mógł podjąć inną czynność w postępowaniu upadłościowym), wynikająca przede wszystkim z istnienia określonego powiązania konkretnej sprawy upadłościowej z danym państwem - w przypadku państw członkowskich Unii Europejskiej została uregulowana w sposób jednolity, co nastąpiło w przepisach Rozporządzenia Rady (WE) nr 1346/2000 z dnia 29 maja 2000 r. w sprawie postępowania upadłościowego. Zgodnie z art. 3 ust. 1 powołanego Rozporządzenia, właściwe dla wszczęcia postępowania upadłościowego są sądy państwa członkowskiego, na terytorium którego znajduje się główny ośrodek podstawowej działalności dłużnika (centre of a debtor’s main interests - COMI). W przypadku spółek i osób prawnych domniemywa się, że głównym ośrodkiem ich podstawowej działalności jest siedziba określona w statucie, chyba że zostanie przeprowadzony dowód przeciwny. In the case of cross-border insolvency proceedings the international jurisdiction in the European Union is determined by the uniform criterion that isaccording to Article 3 of the Regulation No 1346/2000-the centre of a debtor’s main interests (COMI). The COMI has to be understood as a place which is considered by third parties (especially by the creditors) to be the place of today’s and current administration of a debtor’s main activity By choosing COMI as a relevant criterion the Community legislator wanted to ensure that international jurisdiction in insolvency matters: 1) will be situated in a place that is easily and transparently perceived (and identified) by third parties, 2) is based on circumstances that are not easily susceptible to arbitrary manipulations on the part of the debtor (so as to prevent forum shopping), and 3) is located only in one single Member State (the focus is to avoid concurrent jurisdictions). The abovementioned values and interests are at the same time the steering principles that govern the interpretation of individual notions that are contained in the expression „COMI” („centre”, „main”, „interests”).