(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2013)
Pewne inicjatywy, a mianowicie duże i skomplikowane, wymagają podjęcia działań kooperacyjnych. Z powyższym zagadnieniem łączy się używane w obrocie prawnym pojęcie „joint venture”. Termin ten nie doczekał się jednak ujednolicenia, co prowadzi do chaosu interpretacyjnego. W języku angielskim „joint venture” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wspólne przedsięwzięcie” lub „wspólne ryzyko”. Pojęcie „joint venture” jest używane na tle m.in. wspólnotowego prawa antymonopolowego, gdzie stanowi określenie wspólnego przedsiębiorstwa (art. 2 ust. 4, art. 3 ust. 4 rozporządzenia Rady (WE) nr 139/2004 z dnia 20 stycznia 2004 r. w sprawie kontroli koncentracji przedsiębiorstw). Podobnie w polskim prawie antymonopolowym rozumiane jest jako wspólny przedsiębiorca (art. 13 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów). W regulacji z zakresu partnerstwa publiczno-prywatnego „joint venture” oznacza wspólną realizację przedsięwzięcia opartą na podziale zadań i ryzyk pomiędzy podmiotem publicznym i partnerem prywatnym (art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o partnerstwie publiczno-prywatnym). Natomiast na gruncie prawa zamówień publicznych funkcjonuje pojęcie „spółki joint venture z udziałem podmiotów zamawiających” oznaczające spółkę posiadającą podmiotowość prawną, utworzoną przez zamawiających (pkt 32 preambuły, art. 23 ust. 2 lit. b), ust. 4 lit. a) Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2004/17/WE z dnia 31 marca 2004 r. koordynującej procedury udzielania zamówień w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług pocztowych w zw. z art. 136 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych). The article encompasses an analysis of non-uniformly concept of joint venture, which is located in cooperative issues, taking Polish and European regulations under consideration. The considerations present three aspects – joint venture as a type of cooperation, the general foundation and the specified form of co-operation. As a type of entities cooperation means cooperation, which aims to attainment a common target under conditions, which ensures common and individual benefit. In this case entities usually incur common risk. As the general basis of the cooperation is the agreement whereby the parties take up cooperate, taking into account the elements relevant to this type of cooperation. As a form of cooperation is a new common structure or non institutional connection. This study has also raised the issue of „joint venture company”, which is the only appropriate term for a type of entities cooperation based on the use of elements of construction for companies.