(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Marksiści dokonali podziału wytwarzanych dóbr na środki produkcji i środki konsumpcji. Gdzie w idealnym państwie komunistycznym, te pierwsze będą stanowić własność społeczną, natomiast środki konsumpcji będą przydzielane na własność poszczególnym członkom społeczeństwa. Prawo państw socjalistycznych nie zawiera jednak regulacji dotyczących okresu przejściowego obejmującego transformację z ustroju kapitalistycznego do komunistycznego. Autor artykułu charakteryzuje instytucje własności osobistej w systemie prawnym krajów socjalistycznych. Przedstawia regulacje konstytucyjne ZSRR i PRL w tej materii. Zostają opisane funkcje społeczne oraz perspektywy rozwoju tej instytucji. Autor omawia zakres własności osobistej w świetle przepisów zawartych w Konstytucji PRL oraz kodeksu cywilnego. Ponadto charakteryzuje odrębny reżim prawny dotyczący własności społecznej w kontekście własności osobistej a także opisuje różnicę pomiędzy instytucją własności osobistej a mienia osobistego. Marxists divided manufactured goods into means of production and means of consumption. Where, in an ideal communist state, the former would be socially owned, while the means of consumption would be allocated to the ownership of individual members of society. However, the law of socialist countries does not contain regulations on the transition period covering the transformation from a capitalist to a communist system. The author of the article characterises the institutions of personal property in the legal system of socialist countries. He outlines the constitutional regulations of the USSR and the People’s Republic of Poland in this area. The social functions and development prospects of the institution are described. The author discusses the scope of personal property in light of the provisions contained in the Constitution of the People’s Republic of Poland and the Civil Code. Furthermore, he characterises the distinct legal regime for social property in the context of personal property and also describes the difference between the institution of personal property and personal property.