(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Autor artykułu przedstawia instytucje uznania powództwa w polskim systemie prawnym. Uznanie powództwa w doktrynie procesu cywilnego i w orzecznictwie Sądu Najwyższego składa się z dwóch rodzajów oświadczeń pozwanego, mianowicie oświadczenia wiedzy i oświadczenia woli. Autor rozważa charakter tej instytucji wskazując na elementy procesowe ale także materialno-prawne. Rozstrzygnięcie tej kwestii ma kolosalne znaczenie z punktu widzenia ważności i skutków uznania powództwa. W pracy zostają przywołane osiągnięcia doktryny niemieckiej oraz przedwojennej Polski. The author of this article presents the institution of acknowledgement of action in the Polish legal system. Acknowledgement of the claim in the doctrine of civil procedure and in the case law of the Supreme Court consists of two types of statements by the defendant, namely a statement of knowledge and a statement of intent. The author considers the nature of this institution, pointing out procedural but also material legal elements. The resolution of this issue is of colossal importance in terms of the validity and effect of the acknowledgement of the claim. The achievements of German doctrine and pre-war Poland are recalled in the work.