(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Autor artykułu przedstawia wpływ nauk ścisłych w tym m. in. metod matematycznych na badania zjawisk społecznych, gospodarczych i kulturalnych. Celem Autora jest rozważenie wybranych zagadnień z zakresu kształtującej się w ówczesnych czasach dyscypliny cybernetyki prawniczej, która stanowi nowy etap rozwoju myśli prawników, którzy współpracują z matematykami, inżynierami i technikami nad sformułowaniem zasad, metod i technicznych środków zastosowań cybernetyki w prawie. Autor przeprowadza analizę problemów zastosowań metod, technik i pojęć cybernetyki w dziedzinie badań nad państwem i prawem oraz dyskutuje z tezą o zmieniającym się w krótkim czasie obliczu nauk o państwie i prawie oraz o możliwościach, które płyną z zastosowania innowacyjnych metod. Autor podejmuje także próbę rozważenia spraw z zakresu zastosowań cybernetyki w naukach o prawie i państwie przy przyjęciu płaszczyzny cybernetycznej w rozumieniu metodologicznym. Wskazuje ponadto na duże perspektywy poznawcze, praktyczne i dydaktyczne zastosowania metod, technik i struktury pojęciowej cybernetyki takich jak m.in. zastosowania maszyn matematycznych dla celów podejmowania decyzji zbiorowych. The author of the paper presents the influence of sciences including, among others, mathematical methods on the study of social, economic and cultural phenomena. The aim of the author is to consider selected issues in the then-emerging discipline of legal cybernetics, which represents a new stage in the development of the thought of lawyers who work with mathematicians, engineers and technicians on the formulation of the principles, methods and technical means of applications of cybernetics in law. The author carries out an analysis of the problems of the applications of the methods, techniques and concepts of cybernetics in the field of state and law research and discusses with the thesis of the rapidly changing nature of the theory of state and law and the opportunities arising from the application of innovative methods. The author also attempts to consider matters in the field of applications of cybernetics in the theory of law and state when adopting the cybernetic perspective in the methodological sense. In addition, he indicates the great cognitive, practical and didactic perspectives of the application of the methods, techniques and conceptual structure of cybernetics such as, among others, the use of mathematical machines for collective decision-making.