(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Problem odpowiedzialności prawnej wciąż jeszcze oczekuje na rozwiązanie przez teorie prawa. Odpowiedzialność podatkową określa w PRL prawo o zobowiązaniach podatkowych. Autor w niniejszym artykule przedstawia przepisy rozdziału drugiego dekretu z 16 maja 1946 r. o zobowiązaniach podatkowych (art. 9-22), zastąpionego przez obowiązujący obecnie dział IV dekretu z 26 października 1950 r. o zobowiązaniach podatkowych, zmieniony ustawa z 16 listopada 1960 r, wraz z przepisami wykonawczymi do tych aktów prawnych. Bezpośrednim skutkiem niewykonania zobowiązania podatkowego w wyznaczonym terminie jest ustawowy obowiązek uiszczenia odsetek za zwłokę, gdy dłużnikiem jest jednostka gospodarki uspołecznionej lub dodatku za zwłokę gdy jest nim osoba fizyczna lub podmiot gospodarki nieuspołecznionej. W artykule zostają poruszone takie zagadnienia jak: odsetki (dodatki) za zwłokę, egzekucja zaległości podatkowych, prawo zastawu na majątku dłużnika oraz majątek dłużnika jako podstawa odpowiedzialności podatkowej. Wysunięte w studium postulaty zmierzają w kierunku uwzględnienia przemian społeczno-gospodarczych dokonanych i dokonujących się w naszym socjalistycznym społeczeństwie. The problem of legal liability is still to be solved by legal theories. Tax liability is defined in the PRL (Polish People’s Republic) by the tax liability law. In this article, the author presents the provisions of Section II of the Decree of 16 May 1946 on tax obligations (articles 9-22), superseded by the current Section IV of the Decree of 26 October 1950 on tax obligations, as amended by the Act of 16 November 1960, together with the implementing provisions of these acts. An immediate consequence of the failure to comply with the tax obligation within the prescribed period, is a statutory obligation to pay interest on arrears when the debtor is a social economy entity or a late payment surcharge when a debtor is a natural person or a non-social economy entity. The article addresses such issues as interest (surcharges) on arrears, enforcement of tax arrears, liens on the debtor’s assets and the debtor’s assets as a basis for the tax liability. The demands put forward in the study aim to take account of the socio-economic changes which our socialist society has undergone and continues to undergo.