(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2018)
Kwalifikacja prawna energii elektrycznej oraz koncepcja jej nabywania, zbywania oraz podejmowania innych czynności prawnych, których przedmiotem może być energia elektryczna, należą do obszaru przygranicznego między prawem publicznym a prawem prywatnym. Jednak wzajemne przenikanie się obu dziedzin niekoniecznie stanowi harmonijną całość. Tym bardziej że problem relacji między prawem publicznym a prawem prywatnym nie został wystarczająco rozpoznany. Podejmując się rozważań w zakresie tej problematyki, dostrzeżono, że w obrocie energią elektryczną występują ostateczne decyzje administracyjne lub ostateczne orzeczenia sądowe, które wywołują bezpośrednie lub pośrednie skutki cywilnoprawne, co ma doniosłe znaczenie dla nawiązanych relacji cywilnoprawnych z zakresu obrotu energią elektryczną w Polsce. Wskazane zdarzenia prawne stanowią przyczynę nawiązania danego stosunku prawnego albo same go kreują, co wpływa na zakres modyfikacji treści tych relacji prawnych przez same strony. The legal nature of electricity and its disposal belong to the border area between public and private law. However, the mutual diffusion of both regulations does not necessarily form a harmonious whole. The more so because the problem of the interface between public and private law has not been sufficiently recognized. When carrying out the above-mentioned considerations it was noticed that one of the characteristics of electricity trading is the occurrence of final administrative decisions or final judicial decisions that cause direct or indirect civil law effects, which is of major importance for established civil law relations in the field of electricity trading. The acts become the cause of establishing a given legal relationship or they themselves create it, which affects the scope of modification of the content of these legal relationships by the parties themselves.