(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1975)
Międzynarodowy system ochrony znaków towarowych ma blisko stuletnią tradycję. Jego głównym elementem jest konwencja Paryska o ochronie własności przemysłowej z 1883 r. Autor porusza w swej pracy między innymi takie zagadnienia jak: rozwój pojęcia znaku towarowego i jego ochrony prawnej przed utworzeniem międzynarodowego systemu ochrony, przepisy konwencji Paryskiej o ochronie własności przemysłowej, porozumienia madryckie dotyczące międzynarodowej rejestracji znaków towarowych, porozumienie nicejskie dotyczące międzynarodowej klasyfikacji towarów i usług dla celów rejestracji znaków. Wzrastająca na świecie ilośc chronionych znaków towarowych i usługowych zmusza do poszukiwania nowoczesnych rozwiązań organizacyjnych i proceduralnych umożliwiających bezkolizyjne wprowadzenie do obrotu międzynarodowego nowych znaków towarowych i usługowych. Nakazem chwili staje się również przyspieszenie procesu unifikacji prawa w omawianym zakresie w skali międzynarodowej. The international system of trademark protection has almost a 100 years of tradition. Its main element is the Paris Convention for the Protection of Industrial Property of 1883. The author addresses, among other issues, such as the development of the concept of the trademark and its legal protection before the establishment of the international system of protection, the provisions of the Paris Convention for the Protection of Industrial Property, the Madrid Agreements concerning the international registration of trademarks, the Nice Agreement concerning the international classification of goods and services for the purposes of registering trademarks. The increasing number of protected trade marks and service marks in the world necessitates the search for modern organisational and procedural solutions to enable new trade marks and service marks to smoothly enter the international market. It is also becoming imperative to speed up the process of international unification of the law in this area.