(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1975)
Tworzenie wspólnych jednostek gospodarczych stwarza sprzyjające warunki do koncentracji środków finansowych, doświadczenia organizacyjnego i osiągnięć myśli technicznej producentów z różnych państwa. Pociąga za sobą potrzebę rozbudowania a niekiedy opracowania na nowo, kompleksu przepisów o charakterze publiczno-prawnym ustalających warunki podejmowania i prowadzenia przez cudzoziemców działalności gospodarczej na terytorium państw socjalistycznych. Autor przedstawia regulacje prawne działalności gospodarczej z udziałem inwestorów zagranicznych w Jugosławii, Węgrzech i Rumunii. Następnie, autor artykułu prezentuje podejmowanie wspólnej działalności gospodarczej w przypadku braku szczególnej regulacji prawnej w państwach takich jak Bułgaria, NRD i ZSRR. Przedstawia także stan ustawodawstwa w Polsce. The creation of joint economic units creates favourable conditions for the concentration of financial resources, organisational experience and technical achievements of manufacturers from different countries. It entails the need to expand, and sometimes to elaborate anew, the complex of rules of a public-legal nature establishing the conditions for foreigners to undertake and carry out economic activities on the territory of socialist countries. The author presents the legal regulation of business activities with foreign investors in Yugoslavia, Hungary and Romania. Next, the author of the article presents the joint economic activities in the absence of specific legal regulation in countries such as Bulgaria, the GDR and the USSR. He also presents the state of legislation in Poland.