(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
W niniejszej pracy przedstawiono problemy funkcjonowania organizacji systemu Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej. Przeprowadzano analizę tej organizacji na podstawie różnorodnych kryteriów. Autorzy artykułu uporządkowali ogólne pojęcia dotyczące międzynarodowych organizacji takich jak RWPG. Przedstawiają główne ramy organizacyjne, jakie dla podstawowej współpracy państw socjalistycznych stwarza RWPG. Ponadto autorzy przedstawiają ekspansję systemu organizacyjnego RPWG, charakter aktu założycielskiego, przedmiot działalności, funkcje na końcu wysnuwając ogólne wnioski. Wszystko jest uzupełnione tablicami i aneksami, które mają służyć lepszej orientacji w tej dziedzinie. This paper presents the problems of the organisation of the Council for Mutual Economic Assistance system. An analysis of this organisation was carried out on the basis of various criteria. The authors of the article have sorted out the general concepts of international organisations such as the COMECON. They outline the main organisational framework provided by the COMECON for basic cooperation among socialist countries. In addition, the authors present the expansion of the COMECON organisational system, the nature of the founding act, the object of the activity, the functions, drawing general conclusions at the end. Everything is supplemented with tables and annexes to provide a better orientation in this area.