(untitled) (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1979)
Cywilnoprawny charakter stosunku między przedsiębiorstwem handlowym lub usługowym a indywidualnym konsumentem sprawia, że główną drogą przewidzianą w przepisach prawa dla dochodzenia roszczeń wynikających z tych stosunków jest droga postępowania sądowego. Obserwacja praktyki dowodzi jednak, że sytuacje sporne wynikające między tymi przedsiębiorstwami a konsumentami są rozwiązywane w większości przypadków bez udziału sądów cywilnych. W szczególności dotyczy to sytuacji, gdy stroną zgłaszającą roszczenie jest konsument.